top of page

ZANIMIVOSTI V BLIŽINI

65326756_photo_30774_20101206.jpg

GRAD SNEŽNIK

Grad Snežnik je edinstven muzej bivalne kulture 19. stoletja in je eden redkih gradov v Sloveniji, ki se ponaša z originalno opremo.

Od Počitniške hiše Ostrnica je oddaljen cca. 30 minut vožnje z avtom.

Sneznik-9.jpg

SNEŽNIK (1796M) - SVIŠČAKI

Snežnik je markanten vrh, ki se ponosno dviga nad vsemi notranjskimi hribi in razglaša svoj primat med nealpskimi vrhovi Slovenije. Z njegovega vrha oko resnično seže v prostranost sveta – do kvarnerskih otokov, Gorskega Kotarja, do italijanskih Dolomitov in naših Alp. A prav tako kot daljave nas na Snežniku očara botanični raj. 


Na Snežnik vodi več označenih poti. Najbolj obiskane so tiste, ki vodijo s Sviščakov.

Od Počitniške hiše Ostrnica je vznožje hriba oddaljeno cca. 60 minut vožnje z avtom.

Križna-jama-cave.jpg

KRIŽNA JAMA

Križna jama je ena najlepših vodnih turističnih jam v Sloveniji. 22 smaragdnih jezer povezuje kot solza čist podzemni potok, v stranskih rovih ležijo prastare kosti jamskih medvedov, po številu vrst pravih jamskih živali pa sodi Križna jama med najbogatejše jame na svetu.

Od Počitniške hiše Ostrnica je vhod v jamo oddaljen cca. 30 minut vožnje z avtom.

DJI_0037.jpg

CERKNIŠKO JEZERO

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi na kraškem polju, ujetem med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. V suhem delu leta jezero izgine, tako da je tu v enem letu moč na istem kraju veslati, ribariti, se sprehajati in kositi travnik.

Od Počitniške hiše Ostrnica je oddaljen cca. 50 minut vožnje z avtom.

img_20201010_102624_biggalleryimage.jpg

SLIVNICA (1114M)

Zaradi čudovitega razgleda na Cerkniško jezero in Notranjsko podolje so si Slivnico za svoje domovanje izbrale coprnice z Uršulo na čelu. O hudobiji slivniških čarovnic, ki so bojda v Coprniški jami tik pod vrhom kuhale svoje napoje, zvarke, predvsem pa dež in ujme, je pisal že Janez Vajkard Valvasor.

Od Počitniške hiše Ostrnica je oddaljena cca. 45 minut vožnje z avtom.

img-12-v.jpg

BLOŠKO JEZERO

Bloško jezero je ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk za motoriste, kolesarje, sprehajalce in pohodnike. Pozimi, ko njegova gladina zamrzne, privablja navdušene drsalce. V poletnih dneh, ko se voda primerno ogreje, privabi v svoj objem kopalce, razposajeni otroci pa ob njem radi preživijo poletne počitnice ob raznih aktivnostih, ki jih organizirajo ob jezeru. Ob obali je urejeno otroško igrišče in tudi ribiči tu najdejo svoj košček raja.

Jezero je umetnega izvora, nastalo je z zajezitvijo potoka; okoli leta 1970 so to naredili prizadevni turistični delavci.

Na začetku prejšnega desetletja pa je občina Bloke pristopila k celoviti ureditvi jezera in njegove okolice ter ureditvi prometne in okoljske infrastrukture.

Od Počitniške hiše Ostrnica je oddaljen cca. 25 minut vožnje z avtom.

bottom of page